Kommer den nyanställde att ha fullt upp med att byta blöjor?

Analys av argumenten ”De är så duktiga” och ”De kan det senaste” som används vid anställning av unga.

De är så duktiga.

Det här argumentet används för att anställa människor som kommer direkt från någon yrkesutbildning eller högskoleutbildning med inriktning mot arbeten som matchar den tjänst som skall tillsättas. De framställs som oerhört duktiga. Är de då så duktiga?

Det behövs 7 år eller 10 000 timmar för att bli duktig på något? Den nyutbildade har vanligtvis bara gjort ett antal laborationer, möjligen några månaders praktiktjänstgöring? Han behöver ytterligare runt 6.5 års träning för att bli duktig? Många behöver träning under handledning i ett år eller två innan de ens börjar producera?

Det är också känt att några år tidigare när de gick ut gymnasiet var de flesta av ungdomarna inte alls speciellt duktiga? Lärarna på högskolan klagar på att ungdomarna inte förstår lektioner de håller på svenska? Detta gäller även svenskfödda elever. De är påtagligt dåliga vad gäller basala saker som att läsa, skriva och räkna. Hur har de lyckats bli så oerhört duktiga under några år på en högskola?

De som vill få in sina unga telningar underhåller denna fördom?

De kan det senaste.

Det här argumentet används också flitigt för att anställa unga. De framställs som kunniga i senaste teknologin. Äldre framställs som gamla stofiler som inte hängt med på det senaste och som  därför inte kan anställas.

Vad är det då de unga kan? Möjligen har många unga senaste mobilen och kläder av senaste mode, men kan de verkligen speciellt mycket om de teknologier som används i företaget? Var det inte bland annat dessa som det enligt ovan tar 7 år att lära sig? Visst kan en del elever ha lärt sig något i sin teoriutbildning, men hur stor nytta har företaget av denna teoriutbildning när något skall  göras praktiskt av någon med liten erfarenhet?

Låt oss också tänka lite framåt. Hur lång tid tar det innan den nyanställde gifter sig, skaffar villa, bil och barn? Hur hektiska är de år som ligger framför den nyanställde? Kommer han att hinna hänga med då eller kommer han att ha fullt upp med att byta blöjor?

De som vill få in sina unga telningar underhåller denna fördom?

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s