Vad är Linje 17?

Linje 17 har framställts som en lokal förening inriktad på att hindra ”nazister” åka tunnelbanelinje 17, men vad är egentligen Linje 17? Av denna webbsida framgår att Linje 17 är en del av Forix, en landsomfattande organisation. Vad är då Forix? Forix betyder Förorternas Riksdag, en ”ungdomsriksdag och ett politiskt forum för unga förortsbor med stora idéer men små resurser” enligt deras hemsida. Huvudman för Forix är  Ibn Rushd studieförbund, finansiär är allmänna arvsfonden. Andra organisationer bakom Forix är Sveriges unga muslimer(SUM), och New Moon Kulturorganisation, en invandrarorganisation.

Vad är IBN Rushd Studieförbund? IBN Rushd studieförbund har som målsättning ”att islam ska vara en självklar del av Sverige” enligt deras hemsida. Bakom IBN Rushd Studieförbund finns två stora organisationer, den internationella Islamic Relief och Islamiska Förbundet i Sverige.

Islamic Relief är enligt denna sida en av Muslimska brödraskapets organisationer.

Islamiska Förbundet i Sverige(IFIS) tror jag vi kopplade till Muslimska brödraskapet i samband med att deras ordförande Omar Mustafa uteslöts ur socialdemokraternas partistyrelse eftersom Muslimska brödraskapets politiska värderingar inte ansågs överensstämma med socialdemokratins.

Här kan vi se att IFIS har en relation till Federation of Islamic Organisations in Europe. Enligt denna sida är det en paraplyorganisation för Muslimska brödraskapet i Europa.

Min förståelse är att Muslimska brödraskapet företräder en form av politisk islam som bara har stöd av en del muslimer och som är väldigt hatad av många, såväl muslimer som icke-muslimer. Jag är inte alls negativ till Islam eller till muslimer. Många har flytt till Sverige efter att Muslimska brödraskapet tagit över deras hemländer, tvingat dem bära slöja, infört sharialagar och förtryckt kristna.

Annonser

38 kommentarer

Under politik

38 svar till “Vad är Linje 17?

 1. Tack för den informationen,det är aldrig försent att få kunskap!

 2. elvira

  LINJE 17?????SNACKAR OM RASISMEN!! SÅDANA ORGANISATIONER BORDE FÖRBJUDAS I SVERIGE!!!

 3. Hasse Eriksson

  Tack för upplysningen! Du behövs! Mvh Hasse Eriksson

 4. B

  Bra information.Tack!

 5. Ping: Radikala islamistiska intressen bakom Linje 17 « Avpixlat

 6. erlinghellenas

  Jag har fått ett påpekande om att sambandet mellan Linje 17 och Forix inte klart framgår av referenserna. Jag håller med om detta och hoppas att andra vill klargöra det verkliga förhållandet.

 7. Eva Linde

  Tack för upplysningen, mycket viktig information. Ett enormt arbete har du lagt ner!

 8. Christian Andersson

  ”åka pendeltåg 17”

  Ursäkta en yngling från vischan. Handlar inte linje 17 om t-banan? Som kom efter spårvagnen.

 9. Marie

  Tackar ödmjukast för informationen, sådant här får man aldrig läsa i media numera, för där favoriserar man enbart en viss sorts åsikt, väldigt enkelspårigt och dessutom genomskinligt, allt utanför deras ram är ju som bekant rasistiskt.

  • Kjell Hedlund

   Man kan inte lita p media. Inte en enda rad nr det gller invandrare. Undrar hur mnga av dessa skribenter som inhyser en stackars invandrare i sitt gstrum? Det gller, som alltid, att bilda sig en egen uppfattning. Jag vet vilket parti som skall rdda Sverige.

   Den 2013-12-26 skrev ”Erling Hellens svenska blog”

 10. Frågan är varför du är så upprörd över att en organisation lyckas samla 16 000 pers, från hela Stockholm, från alla samhällsklasser, inklusive politiker, tom politiker från högern som är ovanligt, att demonstrera MOT rasism. Är du rasist och tycker att det är jobbigt så kan jag förstå det, men om du inte är det skulle jag vilja veta varför du drar såna konspirationsteoretiska slutsatser? Bara nyfiken.

 11. Barbro Sörman

  För det första: nätverket linje 17 har inte till syfte att hindra någon från att åka tunnelbana, det är ett sätt att ta tillbaka sin bostadsort från de nazister som den senaste tiden varit verksamma där. För det andra undrar jag hur du kan dra dessa slutsatser utifrån dina källor? Är det dina fria fantasier, månne?

 12. Ping: Islamister bakom Linje 17 i Kärrtorp? | Petterssons gör skillnad

 13. Daniel

  Det här var mycket information. Men det är bara det att Nätverket Linje 17 faktiskt är ett lokalt initiativ för att öka de boendes inflytande och engagemang. De är inte ”en del av” Forix, de har växt fram som ett nätverk för de som bor längs tunnelbanans linje 17. Det har inte handlat om antinazism i första hand, det var mest en reaktion på alla hakkors som sprejats i området. De andra organisationerna du nämner verkar ju mest vilja att förorternas befolkning ska integreras i samhället och motverka arbetslöshet och utanförskap, det är väl bra eller?
  Tack för ordet.

  • erlinghellenas

   Jag menar att om det är muslimska brödraskapet som genomför politiska aktiviteter i Sverige, så skall vi känna till att det är de som agerar, deras mål och metoder, och kunna göra medvetna val om vi skall stödja dem.

 14. Måns

  Du skriver själv bland kommentarerna att du inte har en klar bild av kopplingen mellan linje 17 och Forix, men du väljer att behålla påståendet i blogginlägget, vilket är lite märkligt. Linje 17 redovisar på sin hemsida http://forsjutton.se/om/ vad deras aktiviteter har varit innan demonstrationerna mot rasism, det handlar om bokbord, sport, äppelplockning och odling. Det är en lokalt förankrad demokratisk organisation som engagerar folk i söderort som vill förbättra sitt närområde. Under demonstrationen nämndes aldrig islam. Människor hade reagerat på att nazistisk närvaro i Kärrtorp hade skapat sådan otrygghet att barn inte vågade gå till skolan. Det är inte en konspiration att islamisera Sverige. När ekonomin svajar och jobben blir färre så finns det krafter som utnyttjar detta till att sätta grupper emot varandra, när det egentligen är samarbete som behövs. Solidaritet. Förståelse. Ni som idag röstar på SD eller svp är alla välkomna att ändra er och bidra till att lösa problemet istället. Min åsikt är att detta görs med klasskamp, och genom att hejda en utveckling där rika blir rikare och fattiga fattigare. Jag anser att det är en bra utnämningspolitik, där det även finns gott om skattepengar till vården och skolan som är lösningen.
  Vi kan alla hjälpas åt att göra världen bättre. Tillsammans.

  • erlinghellenas

   Tack för synpunkterna.
   Jag tror att vårt system för kommunikation bygger på att man inte i efterhand ändrar artiklar. Läsaren kan genom att läsa kommentarer och länkade artiklar skapa sig en mer korrekt och komplett bild.
   Angående ”Ni som röstar på SD eller SVP” så väljer jag att tolka det som en uppmaning från dig till bloggens läsare, inte som ett påstående om vilka jag röstar på, vilket du inte vet. Jag hoppas att bli bemött sakligt för åsikter jag faktiskt har.

 15. Måns

  Din tolkning är korrekt.

  Du har ju ändrat påpekandet om att det var en tunnelbanelinjer och inte ett pendeltåg, varför inte ändra rena faktafel och spekulationer. Att dra paralleller mellan linje 17 och muslimska brödraskapet är ju absurt.

  • erlinghellenas

   Jag har ändrat ett mindre skrivfel utan betydelse för argumentationen.
   Argumentationen i artikeln bygger på referenserna i den. Informationen kan vara felaktig och jag kan ha tolkat den fel. Jag välkomnar dina synpunkter i frågan.

 16. Att hävda att Linje 17, i och med att man har en länk till Forix på sin hemsida (av sjutton länkar totalt), skulle vara ett verktyg för Muslimska brödraskapet.. känns mest som ett uttryck för paranoia.

  Och alldeles oavsett finansiärer bakom Forix så sysslar den föreningen med att stödja demokratiskt engagemang i förorten. Jag har stött på dom flera gånger. De brukar spela rollen att sammanföra aktiva och engagerade ungdomar, stå som arrangörer för politiska panelsamtal etc. Dock har jag aldrig fått intrycket att dom själva försöker spela en politisk roll, de sysslar mest med att ge andra möjligheter att engagera sig. Tycker därför inte att det är märkligt att nätverk som Linje 17 (vars aktiva kärna främst utgörs av vänstermänniskor och socialister) har kontakt med en sådan organisation. Forix har nog understött de flesta förortsinitiativ i Sthlm på ett eller annat sätt.

  För övrigt kan man tillägga att Ibn Rushd, eller Averroës som är hans europeiska namn, var en tidig rationalistisk filosof som förespråkade en icke-bokstavlig/icke-dogmatisk läsning av Koranen…

  • erlinghellenas

   Det fanns mer information om Forix än en länk bland många. Det fanns Forix egen hemsida med beskrivning av deras verksamhet. Forix beskrevs också som en ”landsomfattande organisation”. Det framgick inte vilka de omfattade. Min omedvetna slutsats var att de omfattade organisationerna på sidan, vilket ju också stämde med verksamhetsbeskrivningen.
   Jag tackar dig för ett bidrag av viktig information. Hoppas på mera!

   • Vilda

    Jag tycker mest att det här verkar märkligt. Undrar om så många gått med om man vetat att så mkt vänsterorganisationer legat bakom. Jag undrar också varför han som presenterat sig som ”funktionär” för linje 17″ under manifestationen inte vågade nämna att han är lokal ordförande för Rättvisepartiet socialisterna? Såhär verkar ju många extremvänsterorganisationer jobba.
    De kallar sig för ”politiskt neutrala” namn för att få initiativet att verka folkligt och dra många människor. Istället för att ärligt erkänna avsändare (så gott som uteslutande organisationer på den yttersta vänsterkanten).

    Jag gillart inte, känns manipulativt. Samma människor pratar ofta om vikten med att våga stå för sin åsikter.

    Varför gör man inte det här? Dvs står för att uppropet ÄR politiskt och inte ett ”grannuppror” eller vad man nu insinuerat.

 17. När de som talade på manifestationen senare hade en ordentlig slagsida till antisemitiska kopplingar som var det som ett antiklimax när antisemiter demonstrerar mot nationalsocialister. Under manifestationen kom den ena talaren efter den andra och skulle fördöma SD och inte nazister. Så har Linje 17 ytterligare en gång tagit udden av kampen mot den gryende neonationalsocialismen.

 18. Ping: Är det kanske det gemensamma intresset som förenar? | dkmiblogg

 19. Ping: Islamister är farliga! | Högrelius funderingar!

 20. erlinghellenas

  Några länkar relaterade till Muslimska Brödraskapet.

  FrontPage Magazine: The Muslim Brotherhood ”Project”. By: Patrick Poole. http://bit.ly/1ef0qIf
  Shaykh Yusuf al-Qaradawi: Priorities of the Islamic Movement In the coming Phase. http://bit.ly/1hJ3ij0
  ICSR, Lorenzo Vidino: The Muslim Brotherhood in the West. http://bit.ly/1acVzV8
  GlobalResearch, Michel Chossudovsky: Was Washington Behind Egypt’s Coup d’Etat? Did the Pentagon give the ”Green Light”. http://www.globalresearch.ca/was-washington-behind-egypts-coup-detat/5341671

 21. Ja du

  Bra skrivet. Ju mer vinklar destu bättre.

 22. Ping: Muslimska Brödraskapet kopplat till Islamiska förbundet i Sverige stämplat som terrororganisation | Ladycobra's Blog

 23. erlinghellenas

  Att Forix finaniseras ur Allmänna Arvsfonden betyder att staten hjälper islamisterna att ta kontroll över det svenska samhället?

 24. erlinghellenas

  Ola Hakefelt beskrivs som en av eldsjälarna bakom Linje 17. http://offensiv.socialisterna.org/sv/1085/kampanj/10287/
  Ola Hakefelt är med i Amnesty? http://bit.ly/1bxOW0q
  http://profileengine.com/groups/profile/436085107/amnesty-international-sverige#/people/164384441/ola.hakefelt
  Amnesty företräder amerikanska intressen? http://www.globalresearch.ca/amnesty-international-is-us-state-department-propaganda/32444
  http://www.globalresearch.ca/ngos-the-missionaries-of-empire/29595

  Även direkta USA-intressen bakom Linje 17?

  Ola Hakefelt har relation till Muslimska brödraskapet?

  Ovan har vi knutit Muslimska brödraskapet till USA?
  Amerikanska intressen i svensk valrörelse ligger bakom händelserna i Kärrtorp och den mediacirkus som skapats?

  • HAHA! Så eftersom jag är stödmedlem i Amnesty så styrs ”Linje 17 mot rasism” av amerikanska utrikesdepartementet (jag som trodde vi var trotskister som nordfront.se och övriga rasistpressen hävdar). Och eftersom jag ”gillat” en artikel från Reuters, som råkar handla om att John McCain förkastade en befängd beskyllning mot Hillary Clinton om att hon gick Muslimska brödraskapets ärenden, så är jag ”kopplad” till Muslimska brödraskapet? Fantastiskt. Din journalistiska förmåga (och etik) är oöverträfflig! Du borde börja skriva på vaken.se!

 25. erlinghellenas

  Nej, du är inte kopplad till Muslimska brödraskapet, men Muslimska brödraskapet är möjligen kopplat till USA.

 26. erlinghellenas

  Amnesty grupp 338: http://www4.amnesty.se/~g338/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s