Bättre anpassa kronans värde?

Göteborgsposten 1992-11-18

I debatten de senaste åren har ofta hävdats att en orsak till den dåliga produktivitetsutvecklingen i den svenska industrin under 1980-talet är de upprepade svenska devalveringarna. Jag menar att det inte är devalveringarna som sådana som haft denna verkan, utan ett för lågt värde på den svenska kronan.  Detta innebär att en devalvering inte skulle påverka produktivitetsutvecklingen negativt om kronans värde är för högt, som nu. Jag menar att produktivitetsutvecklingen då skulle påverkas positivt.

I ett företag med hög lönsamhet tror man sig vara produktiv. Ansträngningarna att öka produktiviteten är inte så stora. I ett företag med dålig lönsamhet är ansträngningarna att öka produktiviteten ytterligt stora. Om man inte lyckas förlorar de anställda sina jobb och aktieägarna delar av sin investering. Om emellertid läget är sådant att man inte tror på framtida långsiktig lönsamhet är ingen beredd att satsa pengar på att öka produktiviteten genom att t ex köpa modernare produktionsutrustning. Man lägger då bara ner olönsamma delar av företagen och gör de rationaliseringsåtgärder som kan göras i mer lönsamma delar med små kapitalinsatser. Moderniseringar görs inte och därför följer man inte med i konkurrenternas produktivitetsutveckling i andra länder.

Både för hög och för låg lönsamhet leder alltså till låg produktivitetsutveckling. Endast ett jämnt och högt konkurrenstryck på de svenska företagen ger hög produktivitetsutveckling.

En devalvering ökar priserna ett företag kan ta ut för sina produkter utomlands mätt i svenska kronor. Lönsamheten ökar kraftigt. De stora devalveringarna som gjorts i Sverige har lett till att svenska företag pendlat mellan ytterligheterna att inte rationalisera för att lönsamheten är hög och att inte modernisera för att tron på långsiktig framtida lönsamhet saknas. Jag menar att vi genom frekventa anpassningar av kronans värde och/eller mer marknadsmässig lönebildning bör skapa ett jämnt och högt konkurrenstryck på de svenska företagen.

ERLING HELLENÄS

Annonser

1 kommentar

Filed under politik

One response to “Bättre anpassa kronans värde?

  1. erlinghellenas

    Dagen efter att artikeln publicerades, 1992-11-19, lät den svenska regeringen kronan flyta fritt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s