Jobb- och utvecklingsgarantin, förändringsförslag

Beskrivning av hur Arbetsförmedlingen och Jobb- och utvecklingsgarantin fungerar idag, samt förslag till förändringar.

Bakgrund

När en person anmäler sig till Arbetsförmedlingen som arbetslös upprättas en handlingsplan. Det skall vara en plan för hur han skall komma i jobb, men i de flesta fall kan inte planen innehålla varken utbildning, praktik eller försök att starta eget. I stället upprättas en låtsasplan som bara innehåller att personen skall söka arbete, samt vilka arbeten.

Personen går sedan hem och gör sin egen plan, som då kan innehålla viss utbildning och praktik som han kanske kan skaffa sig genom att jobba gratis eller svart utan Arbetsförmedlingens kännedom. Planen kan innehålla försök att starta egen verksamhet till den punkt då ett företag måste startas. Då kan i vissa fall starta eget-bidrag erhållas.

Hans egen plan störs sedan i varierande grad av olika åtgärder Arbetsförmedlingen hittar på. Den störs av olika hinder för att skaffa utbildning, praktik och för försök att starta eget. Den störs av ekonomiska problem. En arbetslös får inte låna på sina tillgångar. Samtidigt kan det vara svårt att flytta eftersom hyresvärdar ofta kräver fast tjänst. Ersättningen räcker inte till, men det kan vara svårt att rätta till situationen, även om kapital finns. Kapital för att gå kurser eller för att starta verksamhet går ofta inte att få loss. Huset eller bostadsrätten kan inte repareras. Bilen kan inte lämnas till en verkstad. En ny bil måste köpas kontant och pengar går inte att få loss.

Efter några års försök att följa sin egen plan och samtidigt Arbetsförmedlingens låtsasplan och med olika störningar i form av meningslösa söka jobb-kurser, år av arbete under arbetslägerliknande former och eventuellt någon meningslös arbetsmarknadsutbildning kommer personen in i jobb- och utvecklingsgarantin. I FAS1 görs nu med hjälp av en coach åter en låtsasplan som bara kan innehålla jobbsök. Personen går över i FAS2 och övervakas regelbundet för att försäkra sig om att han söker ett visst antal jobb i veckan. Nu är inga studier tillåtna alls, utom sådana som i vissa fall kan ingå i Arbetsförmedlingens plan. Den egna planen görs nu om och anpassas till den ständiga övervakningen och att studier nu inte är möjliga. Ofta innebär det att någon riktig plan för att komma i arbete inte längre är möjlig.

Efter 450 dagar i FAS 1 och FAS 2 går personen sedan över i FAS 3. Han får nu en sysselsättning med 5 timmar per dag som inte får vara ett riktigt arbete, dvs som är värdelöst i meningen att ingen vill betala för att få det utfört. Förutom att han nu inte kan studera, praktisera eller försöka starta eget är han nu praktiskt sett förhindrad att söka jobb. Hans försök att upprätthålla sin kompetens måste överges. Den egna planen övergår ofta i försök att överleva dagen och att upprätthålla hälsa och grundläggande förmågor.

Analys och förslag

Som vi förstår av ovanstående skall en plan göras när personen anmäler sig arbetslös. Denna skall kunna innehålla studier, praktik och försök att starta eget. Planen skall kunna revideras. FAS 3 är en meningslös förvaring av vuxna människor som måste bort. FAS 1 och FAS 2 är samma sak som Arbetsförmedlingen normalt håller på med och kan också tas bort. Varje individs plan bör fullföljas tills personen har jobb med eller utan bidrag. Praktik och försök att starta eget bör kunna fortgå så länge som det är nödvändigt för att ge sysselsättning eller konstatera att försöket inte var fruktbart och modifiera planen. Hänsyn måste tas till alla typer av problem och sjukdomar som kan förekomma. Även arbetslösa måste kunna flytta och kunna låna på sina tillgångar.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s