Arbetslöshetsförsäkringens krav på att ta alla tillgängliga arbeten och mänskliga rättigheter

I dagens tillämpning av Arbetslöshetsförsäkringen ställs krav på den arbetslöse att han skall ta alla arbeten han erbjuds. Han har alltså inte rätt att bara erbjuda arbete inom en smal nisch. Detta är i stark konflikt till världsmarknadens krav på specialisering och människors ofta mångåriga investering vad gäller utbildning och erfarenhet inom en specialitet. En person som tvingas ta ett arbete utanför sin specialitet förlorar ofta möjligheterna att upprätthålla sin kompetens och senare komma tillbaka. Hans situation på arbetsmarknaden under resten av livet kan bli mycket svår.  Här analyseras hur detta krav på att ta alla arbeten relateras till mänskliga rättigheter som de framgår av FNs deklaration om mänskliga rättigheter och Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

FNs deklaration, artikel 4No one shall be held in slavery or servitude; slavery and the slave trade shall be prohibited in all their forms.

Servitude definieras som ”a condition in which one lacks liberty especially to determine one’s course of action or way of life”.

Kravet på att ta alla tillgängliga arbeten tvingar människor att ta arbeten de ej själva valt. De kan inte följa sin egen väg i livet. Ett brott mot artikel 4. Se No one shall be held in slavery.

Europakonventionen, artikel 4, Prohibition of slavery and forced labour.

Av konventionens artikel 4 framgår att regeringen inte har rätt att tvinga människor till en viss typ av yrkesarbete. Se No one shall be held in slavery…(Jämförelse FN, Europarådet). Detta innebär att tvånget att ta alla tillgängliga arbeten borde kunna provas i Europadomstolen.

FNs deklaration, artikel 22.

Everyone, as a member of society, has the right to social security and is entitled to realization, through national effort and international co-operation and in accordance with the organization and resources of each State, of the economic, social and cultural rights indispensable for his dignity and the free development of his personality.

Frågan är vad som avses med personlighet i FNs deklaration, artikel 22. Kan en läkare som tvingas arbeta som spärrvakt på spårvägen anses ha möjligheter till fri utveckling av sin personlighet? Om inte, så är kravet på att ta alla tillgängliga arbeten ett brott mot FNs deklaration, artikel 22. Se Everyone…has the right to social security…(Jämförelse FN, Europarådet).

Annonser

4 kommentarer

Filed under politik

4 responses to “Arbetslöshetsförsäkringens krav på att ta alla tillgängliga arbeten och mänskliga rättigheter

 1. Gustav

  Dom är ju faktiskt inte tvingade att ta ett jobb. Dom är tvingade att söka arbeten utanför sin nich OM DOM SKALL FÅ ERSÄTTNING.

  Man kan faktiskt välja att leva ett liv utan arbete om man bara kan klara sig själv.

 2. erlinghellenas

  Det är en bra kommentar och jag vet förstås inte hur domstolen skulle döma eller om detta ens kan prövas.
  Praktiskt sett menar jag att det upplevs som ett tvång av de flesta eftersom det får så stora konsekvenser att gå ur försäkringssystemen. Främst handlar det om att Du inte får sjukersättning om Du blir långtidssjuk. Om Du inte får jobb eller om Du blir sjuk blir Du tvungen att förbruka Ditt kapital innan Du får socialhjälp. Jag är osäker på vad som händer hos socialtjänsten, men jag tror Du kan utsättas för nya krav att göra vissa arbeten. Vägrar Du får Du inte socialhjälp.
  Europakonventionen skyddar ju även Din rätt till att äga ett kapital. Här kan Du då tvingas förbruka det för att inte behöva göra jobb Du inte skall kunna tvingas att göra.
  Observera att jag utlämnar mänskliga rättigheter enligt FN ur resonemanget. Rättigheter som kränks, men som Du inte är försäkrad enligt Europakonventionen, och således inte kan kräva domstolsvägen. Svensk lagstiftning skall tillerkänna Dig även dessa rättigheter. Dock har jag inte utrett svensk ratifikation än. Enligt FNs deklaration har Du till exempel rätt till ett arbete Du själv valt. Du har rätt till en rimlig levnadsstandard.
  Praktiskt sett är det förstås få människor som tvingas ta ett jobb de inte vill ha. Både arbetsgivare och tjänstemän på arbetsförmedlingen undviker normalt att tillämpa lagen. Jag känner dock till en person som blev av med sin ersättning under 6 veckor för att han vägrade ta ett arbete som flyttgubbe. Det var en 60-årig civilingenjör som suttit på en kontorsstol på Ericsson som konstruktör hela livet. Han hade inga möjligheter att klara det jobbet.

 3. Gustav

  Att inte få sjukersättning när man uppenbarligen är sjuk det är ju inte rätt. Nivån på sjukersättningen kan ju dock diskuteras beroende på sjukdomens art och längd.

  Vad det gäller att få ersättning från Socialen så tycker jag det är vettigt att man får ta av sitt kapital innan man får hjälp. Varför skall skattepengar gå till någon som har pengar. Nu kommer troligen någon kontring om det här med jobbskatteavdraget osv. men det är inte det som diskuteras. Även jag tycker att det räcker med jobbskatteavdrag nu. Att man däremot skall behöva sälja hus och hem för att få socialbidrag är i mina ögon fel. Kanske lite beroende på vad för hus och hem man har men principiellt fel.

  • erlinghellenas

   Jag tror socialförsäkringslagen inte bara kräver att Du förbrukar Ditt eget kapital. Om Du har lån måste Du förbruka även det kapital Du blivit lånad. Åtminstone har en tjänsteman på en socialförvaltning för länge sedan sagt det till mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s