Arbetslöshetsförsäkringens flyttkrav och mänskliga rättigheter

I dagens tillämpning av Arbetslöshetsförsäkringen ställs krav på den arbetslöse att han skall ta arbete han erbjudits även om detta är på en annan ort än där han bor. Detta leder till flytt från familj, släkt och vänner och ofta en situation av socialt utanförskap som försämrar livskvalitén och skapar en svår situation vid eventuell ny arbetslöshet. Här analyseras hur detta flyttkrav relateras till mänskliga rättigheter som de framgår av FNs deklaration om mänskliga rättigheter och Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

UN Article 13.

  1. Everyone has the right to freedom of movement and residence within the borders of each state.

Som vi kan se skall varje medborgare enligt FNs deklaration om mänskliga rättigheter, artikel 13, själv ha rätt att bestämma var han skall bo. Lagen får inte begränsa någons rätt att välja plats för sitt boende. I det fall det praktiskt sett krävs bostadsbyte för att ta ett arbete på annan ort är alltså flyttkravet ett brott mot FNs deklaration om mänskliga rättigheter, artikel 13. Se Everyone has the right to freedom of movement…(Jämförelse FN, Europarådet).

UN Article 16.

  • The family is the natural and fundamental group unit of society and is entitled to protection by society and the State.

I det fall en person tvingas arbeta långt ifrån sin familj eller flytta från denna är det frågan om familjen har skyddats på det sätt som avses i FNs deklaration om mänskliga rättigheter, artikel 16, punkt 3. Det är förstås också frågan om familj enligt FNs deklaration betyder den kärnfamilj vi normalt avser i Sverige, eller den storfamilj som är vanlig i världen i övrigt. Avses storfamilj är flyttkravet ett flagrant brott mot familjeskyddet. Se Men and women…have the right to marry…(Jämförelse FN, Europarådet).

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s