Frihet att tjäna pengar

Den som tjänar mycket pengar får i Sverige så hög skatt i relation till kostnaden för den service han erhåller att de allra flesta väljer att köpa sin egen service i ett land med lägre skatt. Med en verklig marginalskatt på uppåt 70% blir de i praktiken landsförvisade.

Frågan är ju vad vi andra tjänar på att de mest duktiga och framgångsrika inte kan bo kvar. Om de bodde kvar skulle de ju bidra med stora skattepengar, samtidigt som de skulle skapa arbeten i Sverige och dra investeringar hit. Se Michael Porter: The Competitive Advantage of Nations.

Jag menar att vi bör anpassa vårt skattesystem så att det blir möjligt att vara rik och tjäna mycket pengar i Sverige. Ingen skall tvingas i landsflykt. Mitt förslag är ett skattesystem byggt på att var och en skall betala sina egna kostnader, sin del av gemensamma nyttigheter samt en rimlig omfördelningsskatt för att hjälpa dem som annars inte skulle klara sig bra.

Som ett första steg skulle inkomstskatten kunna förändras så att marginalskatten för höga inkomster blir väldigt låg. Kapitalskatter vid höga kapitalinkomster borde vara noll. Inkomst- och kapitalskatter mätta i kronor ökar med högre inkomster, men mätta i procent minskar de och går mot 0% vid riktigt höga inkomster.

Annonser

1 kommentar

Filed under politik

One response to “Frihet att tjäna pengar

  1. Pingback: Liberalisering | Erling Hellenäs svenska blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s