Rasism, rasdiskriminering, främlingsfientlighet

Ett ifrågasättande av användning av begrepp som rasism, rasdiskriminering och främlingsfientlighet i den svenska debatten.

Definitionen av en människa som rasist är en generalisering. Enskilda åsikter, värderingar eller sätt att agera ses som en oföränderlig personlig egenskap. I mellanmänsklig konfliktlösning avråds alltid från generalisering. Åsikter, värderingar och sätt att agera ses  som något som kan påverkas.

Definitionen av en grupp som rasistisk är en fördom, en uppfattning om att en egenskap hos en grupp gäller alla dess medlemmar.

Rasism är en negativ egenskap. Beteckningen av någon som rasist innebär en skuldbeläggning. Det innebär ofta också en utstötning ur gruppen. Om personen betecknas som rasist enbart utifrån sina åsikter, värderingar eller handlingar som inte orsakat skada blir han skuldbelagd eller utstött utan att ha gjort något ont. Att straffa någon som inte gjort skada är ett brott mot vanliga normer.

Ordet rasist används ofta på ett felaktigt sätt. Det handlar faktiskt om ras, inte kulturell eller etnisk tillhörighet.

Rasdiskriminering är ett ord definierat i en internationell FN-deklaration. Som vi kan se av artikel 1.2-4 har begreppet inte mycket med invandringspolitik att göra, förmodligen för att etniska och kulturella skillnader är en vanlig grund för indelning i stater.

”Främlingsfientlighet, även xenofobi (från grekiskan), är enligt Nationalencyklopedin ett uttryck för avståndstagande från eller fientlighet mot främlingar, grundat på kulturella skäl, inte fysiska.

Begreppet ”främlingsfientlig” används ibland som benämning för uppfattningen att människor med viss kulturell eller etnisk tillhörighet eller bakgrund är sämre eller mindre lämpade för det samhälle de är främlingar i.” [Wikipedia]

Är inte främlingsfientlig ett för starkt begrepp för de attityder vi ser i Sverige?

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s