Socialdemokraterna i en ny tid

Ett försök att tolka vad som är grundläggande socialdemokratiska värderingar och hur människor med dessa värderingar vill se den grundlägggande samhällsstrukturen. Diskussion runt de största hoten mot socialdemokratin – maktlystnad och det socialistiska arvet. Ett förslag till organisation för att fortlöpande skapa modern politik utifrån socialdemokratiska värderingar.

En socialdemokrat tycker om att samarbeta med andra människor. Han har omsorg om människor och vill ordna det bra för dem. Behovet av gemenskap gör att han tycker illa om människor som förstör gemenskapen genom att agera i egenintresse. En socialdemokrat har en avslappnad syn på sin omvärld. Han är nöjd med sig själv och accepterar människor i sin omvärld som de är. Andra människor som är rikare eller duktigare upplevs inte som något problem. Det finns en stor generositet och människor som det är synd om vill en socialdemokrat hjälpa. Det finns en stor nyfikenhet och ett positivt intresse för människor från andra kulturer, för människor med kunskap och människor som kan bidra genom kreativitet och intelligens.

En socialdemokrat är en moraliskt högtstående person. Han tillåter sig inte att vara avundsjuk utan omvandlar sin avundsjuka i en vilja till egen positiv utveckling. Avundsjuka är alltså på intet sätt tillåtet. Att angripa och trycka ned människor som är rika, vackra, kunniga och duktiga är inget som en socialdemokrat tillåter sig. Han motsätter sig alltså inte en marknadsmässig lön för att den är hög, men bekämpar höga löner som åstadkommits genom korruption.

En socialdemokrat tycker om att arbeta och att samarbeta med andra människor. Han vill ha en rättvis lön i relation till vad han presterar. Han vill ha en god arbetsmiljö där människor är trygga och inte blir utsatta för orättvisor och förnedring, där människor kan utvecklas och bli duktiga, där människors kunskaper, förmågor och vilja till utveckling tas till vara. Han vill ha företag som är moderna, konkurrenskraftiga och framgångsrika. Han vill ha ett för båda sidor positivt samarbete mellan arbetsgivare och arbetstagare, skicklighet och professionalism hos ledning och fackliga organisationer.

Socialdemokratins största hot är en invasion av människor som inte delar socialdemokratins grundläggande värderingar. Människor som ser socialdemokraterna som en väg till personlig makt. Människor som hindrar samarbete och inför diktatur i stället för demokrati i partiet och samhället.

Ett annat hot mot socialdemokratin ligger i det socialistiska arvet. En socialdemokrat är egentligen inte socialist. Man vill hjälpa människor det är synd om men det finns ingen vilja att trycka ner människor som har det bra. Det finns en känsla av överflöd på resurser. Det finns inget behov av att dra in alla resurser till staten för att kunna hjälpa dem det är synd om. Allas rätt till mat, kläder och bostad, till grundläggande sjukvård, till arbete, gemenskap, respekt och möjligheter till utveckling och självförverkligande är för en socialdemokrat självklar och något han inte ser några problem att tillfredsställa.

En modern partiorganisation baserad på en kombination av sociala medier och mänskliga möten där politiken kan ändras veckovis eller månadsvis kommer att bidra till en förnyelse och föryngring i partiet. En ledning med genuint socialdemokratiska värderingar som skapar en öppen och fri debatt och tar vara på medlemmarnas starka vilja att förändra och skapa ett bra samhälle kommer också att bidra.

Alla dessa människor med positiva värderingar, med vilja och förmåga till samarbete, med en genuin vilja att hjälpa och förändra är förstås en omvälvande samhällskraft som kommer att spela en fortsatt stor roll i svensk politik.

Sökord: politisk strategi strategiformulering socialdemokraterna socialdemokratin mona sahlin thomas bodström ibrahim baylan parti partiorganisation värdering värderingar värderingsstyrning värderingsstyrd organisation avund avundsjuka svartsjuk svartsjuka rättvis rättvisa socialism socialistisk kommunist kommunistisk karl marx marxism mänskliga rättigheter fn förenta nationerna frihet öppen het fri debatt öppen debatt debattklimat fri diskussion öppen diskussion öppenhet skapa skapande förnya förnyelse revolution omvälvning förändring

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s