Konsten att undvika att anställa

Konsten att undvika att anställa arbetslösa

 1. Antag att alla arbetslösa är dåliga. Diskriminera dem gärna genom att behandla dem direkt nedlåtande i likhet med ca 30% av befolkningen.
 2. Om den arbetssökande visar någon typ av svaghet, antag då att Du sett toppen av det isberg som är anledningen till att han är arbetslös.
 3. Om den arbetssökande inte visar någon svaghet, men är arbetslös, anställ honom inte ändå. Han kan ju ha någon svaghet Du inte märkt. Betala i stället högre lön till någon med lägre kvalifikationer som redan har jobb och hög lön. Han måste ju vara duktigare.
 4. Om Ni trots bättre vetande skulle ta en arbetslös på intervju, bygg hela Er uppfattning av honom på vad som sker under intervjun. Ta ingen hänsyn till att han är fattig och diskriminerad, att han lever i celibat sedan frun övergav honom eftersom inga kvinnor är intresserade samt att han förlorat många vänner eftersom de är så skadeglada för att den tidigare mer framgångsrike vännen nu blivit sämre än de själva.

Konsten att undvika att anställa högutbildade

 1. Anställ personaladministratörer som njuter av att säga till en person de upplever som duktigare och mer välutbildad än de själva är att han inte är värd något.
 2. Befordra duktiga personer med låg utbildning till chefer. De anställer sedan inte personer med högre utbildning än de själva har.
 3. Delegera beslutet i anställningsärenden helt till lägsta nivån, gärna inklusive arbetskamrater. Alla inblandade undviker då att anställa en person som kan inkräkta på det revir de ser sitt kunskapsområde som.
 4. Kräv att de arbetssökande offensivt skall sälja sig själva och sina goda sidor. Om de har någon merit som är bättre än någon av Dina meriter tillämpar Du Jantelagen och bevisar att han inte är bättre än Du är genom att avfärda honom direkt. Helst skall Du då vara ytterligt nedlåtande. Om den arbetssökande är knäckt i en vecka är det ju inte mer än rätt åt honom. Han skall inte tro att han är något.
 5. Anställ endast personer med exakt de meriter Ni behöver på alla tjänster utom de som anställs med unga oerfarna. Planera inte med karriärvägar för andra än dessa. Antag utan att fråga att alla som har ytterligare meriter kommer att känna sig otillfredsställda av att inte få användning av dem. Ta ingen hänsyn till att Ni stoppar deras enda karriärväg. Antag att irrelevant utbildning som en civilingenjörsexamen eller doktorsexamen inte ökar effektivitet eller problemlösningsförmåga.
 6. Antag att en högutbildad person som är arbetslös måste vara sämre än en annan arbetslös. Det måste ju finnas någon anledning till att han inte kan få jobb trots att han har så bra utbildning. På detta sätt blir han sämre ju mer han tjänat tidigare, ju bättre betyg han har och ju mer han utbildar sig.

Konsten att undvika att anställa erfarna personer

 1. Mät ej produktivitet. Ni skulle finna att den är oberoende av ålder, och beror av utbildning och relevant erfarenhet.
 2. Antag att det finns en personlighetsegenskap som kallas formbarhet och att denna egenskap som inte på något sätt kan beläggas är strikt åldersberoende. Tänk inte på att Ni själva blir äldre med åren. Negativa saker händer bara andra.
 3. Ge företaget en ung profil genom att anställa unga chefer som sedan inte anställer äldre personer än de själva.
 4. Undvik alternativa karriärvägar som skulle innebära att Ni ger en erfarnare och mer välutbildad person som är tio gånger mer produktiv än sin yngre kollega högre lön än denne. Anställ i stället konsulter om Ni tvunget vill ha något gjort. Ta dem från något ungt fräscht konsultföretag. Mät ej deras produktivitet. De måste ju vara produktiva eftersom det krävs så höga betyg för att bli anställd på dessa bolag. Fråga ej hur många av femmorna de fick genom att koncentrationsläsa andras föreläsningsanteckningar. Bry Er inte om att bläcket inte torkat på rektorns namnteckning i betyget.

Konsten att undvika att anställa personer med utbildningsbehov

Nedanstående punkter gäller endast personer med erfarenhet. Helt oerfarna personer utbildas givetvis gärna i några år.

 1. Ta aldrig risken att förlora något på en anställning. Om någon behöver gå en kurs och förväntas ge två miljoner i överskott på två år och någon annan inte behöver gå kurs och förväntas ge fyrahundra tusen i överskott på samma tid, anställ den senare. Den förste kan ju sluta efter tre månader. Tro honom inte om han säger att han vill stanna i tio ar.
 2. Anställ aldrig någon förrän det är för sent för att han skall hinna gå kurs.

Fler konster

 1. Se till att Du är nästan omöjlig att nå på telefon så att den arbetssökande tröttnar på att förbereda sin reklamkampanj för sig själv ordentligt. Se till att Du alltid är maximalt stressad när han äntligen kommer fram till Dig. Var alltid säker på att Du kan göra Dig en fullständigt rättvisande bild av en person under ett 5 minuters telefonsamtal. Ta alltid beslut under samtalet. När Du sedan bestämt Dig för att inte anställa honom, be honom sända in sin ansökan för att bli av med honom. Kasta sedan alla ansökningar som inte  förberetts med minst en veckas arbete.
 2. Om den arbetssökande erbjuder sig att arbeta för låg lön eller gratis ett tag, antag att han måste vara dålig som inte kan begära marknadsmässig lön. Anställ någon annan.

Sökord: arbetslös arbetslöshet diskriminera diskriminering åldersdiskriminering sysselsätta sysselsättning psykologi kognitiv psykologi social kognition attribution belief in a just world Melvin Lerner rättvisa rättviseteori equality theory jantelagen jante skadeglädje anställningsintervju anställning anställa personal personaladministratör personalavdelning rekrytering rekrytera rekryterare maktkamp avancemang karriär social hierarki utbildning utbilda revir revirhävdande försäljning sälja marknadsföra marknadsföring personlig marknadsföring personlig försäljning förtryck förtrycka produktiv produktivitet kompetens flexibel flexibilitet dumhet inkompetens CV meritförteckning marknadsmässiga löner

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s