Moderaterna i en ny tid

Moderaterna har bytt strategi helt. Från att ha varit ett smalt parti för rika och välbeställda till att bli ett borgerligt alternativ för alla. Man fyller därmed ett stort tomrum i svensk politik. Borgerligheten har inte stått för ett politiskt alternativ som alla kan acceptera och har inte varit regeringsdugliga. Det går inte att regera med en stor del av ett folk som aktiva motståndare. Politiken måste kunna accepteras av i stort sett alla. Nu har moderaterna vunnit regeringsmakten på denna strategi och det är svårt att se att de har anledning att ompröva den helt. Frågan är ju vad deras traditionella väljargrupper skall göra. Det verkar uppenbart att partiet måste splittras och att dessa måste finna en ny politisk hemvist.

Den politik man för är ju inte speciellt konservativ, utan snarare reformistisk och pragmatisk. Man försöker identifiera allt som är fel i samhället och omvandla det i en politik grundad i personlig frihet, privat ägande och marknadsekonomi. Vi lever i en föränderlig tid och i ett gammalmodigt samhälle på socialistisk grund. Världens nu mest utpräglat socialistiska land med statlig fondsocialism, verkliga marginalskatter över 70%, regler som tvingar människor att arbeta efter förmåga och en stat som ger människor tillbaka efter vad staten anser att de har för behov. Det finns all anledning att tro att den förändringstakt moderaterna börjat med långt ifrån är tillräcklig och att den behöver ökas till en närmast revolutionär omvälvning.

Utmaningen är att snabba upp den politiska processen. Att snabbt hitta problemen i samhället, snabbt skapa politik, snabbt genomföra politiken och sedan värdera utfallet för att se om ytterligare åtgärder är nödvändiga. En effektiv realpolitik.

Partiets stora väljargrupper blir inte de välbeställda, utan alldeles vanliga människor i alldeles vanliga jobb. Människor som tidigare röstat på socialdemokraterna inte för att de ville ha socialism utan för att det var enda alternativet om man inte var rik. Det är en massa människor för det här är 2000-talet. Vem vill ha socialism ?

Sökord: moderat moderaterna nya moderaterna alliansen anders borg fredrik reinfeldt konservativ konservativa interna motsättningar missnöje missnöjda väljare missnöjda väljargrupper traditionella väljare splittring delning delas acceptera acceptans strategi partistrategi parti reform reformer reformera pragmatism praktisk kommunism kommunistisk fond fonder ap-fonder statliga fonder skatt skattetryck karl marx av var och en efter förmåga åt var och en efter behov martin luther protestantism arbetsetik revolution skapa politik regering riksdag regeringsform riksdagsarbete kommunalpolitik motion proposition remiss remissarbete omröstning rösta

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s