Låt bankerna tjäna pengar

Mail från mig 2009-02-01 till Finansminister Anders Borg på finansdepartementet:

”Jag tror Ni bör låta bankerna tjäna pengar i detta läge, för att därmed sända en ekonomisk signal som leder till att de återfinansieras. Med normal soliditet kan de även ha normal utlåningsvolym. Ni behöver därmed endast täcka en mindre del av deras förluster. Ni behöver inte heller tillföra lika mycket likviditet, eftersom bankerna skapar den via acceleratoreffekten.”

Detta är kanske svårförståeligt för någon som inte läst nationalekonomi, så jag försöker förklara.

Om de svenska bankerna har ett visst eget kapital så kan deras totala utlåning vara väldigt mycket större, kanske 10 gånger så stor. När bankerna i den ekonomiska krisen förlorar pengar blir de då tvungna att minska sin utlåning med tio gånger så mycket pengar som de förlorat. Detta ger en brist på kapital i samhället som gör att det inte finns pengar för att köpa upp det svenska folket kan producera och vi får arbetslöshet.

Vad jag säger till Anders Borg är att om han ger bankerna en tillräckligt tydlig signal om att han kommer att låta dem få hög avkastning på sitt kapital så kommer bankerna att öka sitt kapital via nyemissioner. Bankernas utlåning ökar då med en tiopotens av det i nyemissionerna tillförda kapitalet. Staten behöver då bara tillföra en bråkdel av det kapital som totalt tillförs kapitalmarknaden.

När bankernas kapital är samma som före krisen finns det tillräckligt med kapital för att köpa det folket kan producera och arbetslösheten är tillbaka på samma nivå.

Alltså, detta är i grovt nationalekonomiska termer. Beroende på att människor inte kan byta yrke hur som helst och att lönerna inte fritt kan variera får vi en arbetslöshet under krisen och en kvarstående arbetslöshet efter.

Det är oklart om Anders Borg läste mitt mail, men jag tycker det verkar som om han gjorde som jag skrev. När jag skickade mailet hade han just gått ut i media och klagat på att bankerna tog för stor marginal i sin utlåning.

Sökord: bankkris ekonomisk kris alliansen moderaterna nya moderaterna nationalekonomi ekonomi penningmängd kapitaltäckning kapitaltäckningskrav emission nyemission aktieemission aktier finansiering utlåning utlåningsvolym inlåning inlåningsvolym finans finansmarknad valuta valutamarknad ränta räntemarginal kapitalexpansion konjunktur depression inflation devalvering depreciering räntemarginal spread bnp bruttonationalprodukt konjunkturarbetslöshet arbetslöshet

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s