Hjälpa Jantechefen

En diskussion om vad som kan hända den som försöker hjälpa sin chef.

Du är en intresserad och engagerad person. När Du lärt Dig hur Din nya arbetsplats och Ditt nya företag fungerar får Du en massa idéer till hur ni skulle kunna göra annorlunda som Du vill diskutera med Din nye chef.

Jantechefen tror eller vill låta det framstå som om han är allvetande, ofelbar och osårbar. Han vill inte bekräfta andra människors kompetens. Om någon vill hjälpa Jantechefen blir han inte tacksam över att någon har omsorg  om honom och vill hjälpa honom. Jantechefen ser försöket att hjälpa som ett angrepp i avsikt att ta hans position som chef ifrån honom. Han blir ursinnig på den som försöker hjälpa honom, avvisar hjälpen med att hjälparen inte skall tro att han kan hjälpa honom och gör inga försök att bedöma värdet i den hjälp han blivit erbjuden. Jantechefen startar sedan sitt krig mot hjälparen i avsikt att hindra att denne i framtiden kan använda sina kunskaper och förmågor för att ta hans chefsposition.

I gruppen finns ofta några duktiga individer som vill få en hög status i gruppen och kanske själva bli chefer. De kan smöra för chefen och hålla med honom även när han har fel, eller de kan bara försöka visa sig duktiga för att få högre status. Dessa duktiga individer identifierar nu att de kan angripa någon som inte har chefens gunst utan att bli kritiserade för detta. De kan också förvänta sig chefens gillande för dessa angrepp. Om de smörar för chefen kommer de  att angripa hjälparen oavsett om han har rätt eller fel. Hjälparen är persona non grata och fri att i framtiden angripa och risken är stor att dessa duktiga friskt kommer att angripa hjälparen för att öka sin egen status och stiga i chefens gunst.

I gruppen finns några avundsjuka nedtryckta individer med låg status. De är missnöjda med sin situation och ivriga att hitta någon att angripa, men är oftast för rädda för att själva få kritik för att våga. När hjälparen blir utsatt för angrepp från chefen och de duktiga ser de avundsjuka sin chans att angripa utan att den angripne kan försvara sig. De kommer med sina småaktiga sadistiska angrepp.

Så, Du försöker hjälpa Din nye chef genom att diskutera ett förändringsförslag med honom. Som tack får Du hans eviga fiendskap, Du får ständiga angrepp från de duktiga och sadistiska angrepp från de avundsjuka och det är hög tid att söka nytt jobb.

Sökord: jante jantelagen en flykting korsar sitt spår aksel sandemose psykologi socialpsykologi sociologi social kognition kognition konkurrera konkurrens makt angripa angrepp maktkamp psykologiska spel grupp-psykologi gruppdynamik social hierarki makthierarki status arbetspsykologi organisationspsykologi chef ledare anställd underställd underordnad auktoritär mobba mobbing mobbare mobb förtryck grupproller sadism sadist förslag förbättringsförslag förändringsarbete motivation motivera motivationsfaktor engagemang engagerade och motiverade medarbetare hackman oldham job characteristics model uppsägning uppsägningar avsked silkessnöre godtyckliga uppsägningar revir

Annonser

1 kommentar

Filed under politik

One response to “Hjälpa Jantechefen

  1. Pingback: Post om Jante « Erling Hellenäs svenska blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s