Kamrat 4% arbetslöshet

Min uppfattning är ju att vi i Sverige sedan 1990 har en jättehög arbetslöshet. Jag är ju förvånad över att alla regeringar säger att de skall göra något åt den och att sedan ingen gör något. Varför är det så viktigt att de i utanförskap skall hindras att studera och hindras att praktisera på ett riktigt jobb, så att de sedan kan få en liknande tjänst ? Varför skall studielånen vara så låga att etablerade människor inte kan studera ? Varför finns det en åldersgräns för studielån runt 40 år ? Varför får människor som inte har en fast tjänst inte låna pengar på sina tillgångar så att de kan använda dem för att studera eller  starta eget ? Varför kan man inte gå ur systemet ett tag och försöka starta eget eller studera på egna pengar utan att förlora sjukpenning och rätt till arbetslöshetsersättning ?

Eviga frågor utan vettiga svar.

Så lyssnar jag då på en historiker, och vad säger han ? Jo, att vi har en optimal arbetslöshet runt 4 %. Häromdagen hörde jag något liknande från en journalist på Dagens Industri. Han menade att den outtalade policy man hade där var att inte prata om hur man kan sänka arbetslösheten eftersom man ansåg den lagom hög. Så, då kommer man ju till frågan om regeringarna undviker att minska arbetslösheten för att man anser den lagom hög ? Samtidigt som man pratar om att minska den för att få fler väljare ? Och samtidigt som man hindrar de arbetslösa från att ta sig fram till ett nytt arbete så skyller man arbetslösheten på dem för att själv undvika skulden ?

Nu kan det ju vara så att en arbetslöshet på 4% i ett samhälle inte är så hemskt hög.  Det är ju bara så att vi har manipulerat statistiken så länge och att det finns så många faktorer som påverkar, så vi har ju ingen arbetslöshet på 4%, utan snarare någonstans mellan 20 och 50 %. Det finns ju en massa pensionärer som skulle kunna jobba. Människor har blivit förtidspensionerade och sjukpensionerade, men skulle kunna jobba. Människor har lämnat arbetsmarknaden eller aldrig kommit in och syns inte i statistiken.  Det finns socialbidragstagare och människor i så kallade arbetsmarknadsåtgärder som skulle vilja och kunna jobba. En massa människor skulle plugga kortare tid om de kunde få jobb. Men om den officiella siffran är 4% så kan man förstås tro att arbetslösheten är 4 % om man vill !

Vad ligger då för ekonomiska teorier bakom att en arbetslöshet på 4% skulle vara lagom ? Jo, en vag ekonomisk teori relaterad till något som kallas Phillipskurvan säger att det finns en omvänd relation mellan arbetslöshet och inflation. Vid låg arbetslöshet får vi löneglidning och inflation alltså. Det är bara det att teorierna runt Phillipskurvan inte talar om några 4 %. Kurvan kan ligga på olika nivåer beroende på en massa faktorer. Enligt denna teori är det inte alls omöjligt att samtidigt ha låg arbetslöshet och låg inflation.

Sökord: arbetslös sysselsättning full sysselsättning Alliansen Socialdemokraterna riksdagen moderaterna nya moderaterna Anders Borg Fredrik Reinfeldt utanförskap social isolering hindras studera hindras praktisera hindras starta eget låga studielån studielån räcker ej är ej tillräckliga för en familj yrkesutbildning handledning praktik under handledning kan ej få studielån ålderrsgräns i studielånesystemet csn centrala studiemedelsnämnden låna kredit borgen borgenär borgensman pant säkerhet lägenhet bostadsrätt hus frihet ledig ledighet fängelse inlåst av systemet gulagarkipelag förlora rätt till arbetslöshetsersättning sjukförsäkringssystemet sgi sjukpenninggrundande inkomst akassa a-kassa historia lagom arbetslöshet normal arbetslöshet tidning vill ej sänka arbetslösheten säger att man skall sänka arbetslösheten vinner väljare på att sänka arbetslösheten vinner valet på att sänka arbetslösheten regeringen tar ej sitt ansvar tar ej ansvaret förlägger skulden på de arbetslösa de i utanförskap skuldprojektion judar häxprocesser syndabock syndabocksprocess synd skuld skyldig lura sina väljare lura svenska folket lura till sig makten missbruka sin makt missbruka makten förbruka sitt förtroende missbruka sitt förtroende manipulera sina väljare manipulera svenska folket statistik förvränga sanningen med statistik luras med statistik arbetslöshetsstatistik socialbidrag pension pensionär förtidspensionär sjukpensionär socialbidrag socialbidragstagare nationalekonomi naturlig arbetslöshet friktionsarbetslöshet konjunkturarbetslöshet strukturarbetslöshet marknadsmässiga löner kollektivavtal fackförening lo tco ingenjörerna företagarna svenskt näringsliv relationen mellan arbetslöshet och inflation relation mellan arbetslöshet och inflation samband mellan arbetslöshet och inflation

Annonser

2 kommentarer

Filed under politik

2 responses to “Kamrat 4% arbetslöshet

 1. Ja.

  Detta har du helt rätt i.

  Och det gör mig bara modfälld.

  För vem kommer att tro på att det vore till samhällets fördel om fler människor kom i arbete, när det lockande alternativet är att marginalisera och putta ut så många som möjligt från arbetsmarknaden istället, och sedan minska de arbetandes kostnader för de arbetslösa?

  Majoriteten vinner ju på att minoriteten hålls utanför.

 2. erlinghellenas

  Jag tror inte någon vinner på att andra är arbetslösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s