Kristdemokraterna i en ny tid

Förslag på en ny politisk plattform för kristdemokratin med fokus på att organisera lokalsamhället, öppna vägar för människor att utvecklas och att skapa ett tolerant, multikulturellt samhälle.

En kristdemokrat bryr sig om sig själv, sin familj och sin nära omgivning. Han vill att allt skall fungera, dagis, skola, fritids, sjukvård, åldringsvård. Den fysiska miljön skall vara välordnad så att allt fungerar. Han bryr sig om människor han möter, vill att de skall ha det bra och är villig att hjälpa dem som behöver hjälp. Det är viktigt för honom att känna sig skuldfri, och han vill att hans familj, organisationer han deltar i och företag han handlar av skall vara skuldfria så att han via dem inte belastas med skuld. Han vill att de skall vara goda och göra gott. Moral och etik är viktigt. Att man är vänlig och hjälpsamma mot varandra, att inget stör den ordnade tillvaron. Rättssystemet och polisen är också viktiga. De skyddar mot ondskan i världen, hindrar den att komma nära.

Kristdemokraten trivs inte så bra i dagens samhälle. Det är mycket han vill förändra. Han försöker skydda sig och sin familj genom att hålla stora delar av världen borta. Genom att umgås med människor i samma kyrka, handla av dem, jobba i deras företag.

En stor politisk utmaning för kristdemokraten är att organisera lokalsamhället bra. Genom att hans kyrka tar över ansvar från staten för medlemmarnas trygghet kan han åstadkomma detta. Detta är en av kristdemokratins stora uppgifter.

Varma, innerliga, djupt religiösa människor ger kristdemokratin dess politiska kraft. Att frigöra kyrkan, att möta alla där de är och hjälpa dem att utvecklas som människa är en annan av kristdemokratins stora utmaningar. Det är långt ifrån givet att medlet är att få människor att gå i kyrkan som idag. Troligen skall uppgiften att hjälpa människor att utvecklas vara en del av utbildningssystemet.

Vi kommer att leva i ett multikulturellt samhälle. Det är långt ifrån givet att kristdemokratin skall vara en kristen rörelse. Troligen bör man representera troende från alla religioner. Möjligen bör man byta namn till Troende demokrater eller något liknande. Tolerans är en självklarhet för en djupt troende människa, men alltid en lika stor utmaning för den som vill ha ett välordnat liv. Skapandet av ett multikulturellt samhälle är en annan av kristdemokratins stora utmaningar.

Sökord: politisk plattform politisk strategi strategisk val vinna val väljare vinna väljare politik kristdemokrater göran hägglund kristna kristen religiös religiösa ekumenisk ondska godhet moral etik värderingar relationer synd skuld utlevelse innerlighet politik

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s