Vår verkliga marginalskatt

Media borde vara mer korrekta när de anger hur mycket av en ytterligare förtjänad hundralapp som går tillbaka till statskassan i form av skatt. De borde räkna in arbetsgivaravgifterna och den ytterligare skatt som faktiskt erläggs när pengarna används.

Låt oss anta att vi har en lön över brytpunkten för statlig skatt. Vi får 100 kr mer i lön. På detta betalar vi då ungefär 50 % i skatt. Vi har då 50 kr kvar. Företaget har dock redan betalat arbetsgivaravgifter på 31 %. Totalt har arbetsgivaren betalt ut 131 kr och 81 kr har gått i skatt. Verklig marginalskatt alltså 81/131 eller 62 %.

Nu skall du ju handla för pengarna. Låt oss säga att Du handlar varor för halva summan och betalar moms på 25 %. Du har nu betalat ytterligare 6 kr i skatt. Verklig marginalskatt är nu 87/131 eller 66 %.

Detta är ju dock bara början, för nu handlar Du alkoholhaltiga drycker, tobak och håller på med  spel.  Låt oss säga att 50 % går i skatt och att Du lägger 15 % av Dina pengar på sådant.  Ytterligare 4 kr i skatt. Verklig marginalskatt är nu 91/131 eller 69 %.

Ja, så skall du ju ha bensin till bilen och el eller olja till huset. Det mesta skatt.  10% av pengarna på detta ger ytterligare 4 kr i skatt.  Verklig marginalskatt är nu 95/131 eller 73 %.

Nu betalar Du hyra till Ditt kommunala bostadsbolag, går till apoteket, går till sjukhuset,  går till folktandvården, har pengarna på Nordea, går  till posten., betalar dagisavgift. Ytterligare pengar går tillbaka till statskassan.

Detta är ju innan Du börjar betala reavinstskatt, men då får Du ju samtidigt mer i inkomst att beskatta.

Som vi kan se är det en imponerande del av vår inkomst som vi betalar i skatt. Ytterligare en del går tillbaka till statskassan som betalning för tjänster.

Kalkylen är säkert inte till  100% korrekt. Den är bara tänkt att vara en ungefärlig beräkning. Jag önskar dock att media kunde vara mer korrekta när de anger hur mycket av en ytterligare förtjänad hundralapp som går tillbaka till statskassan i form av skatt. De borde räkna in arbetsgivaravgifterna och den ytterligare skatt som faktiskt erläggs när pengarna används. Det är tröttsamt att gång på gång få höra att vi har en marginalskatt på 30, 50 eller 55 %.

Annonser

2 kommentarer

Filed under politik

2 responses to “Vår verkliga marginalskatt

  1. MacDanne

    Jag håller fullständigt med dig. Vi betalar mycket mer i skatt, än vad de flesta tänker på.

    Jag har lite andra kalkyler, som också är skatterelaterade, som visar att skattehöjningar snarare förstärker klassklyftorna, än att de minskar dem.

    Det skulle vara intressant att träffas framöver, och se över våra respektive kalkyler. Precis som din kalkyl är ett hypotetiskt exempel, så är min det också. Det skulle vara roligt att gräva fram riktiga siffror.

  2. Pingback: Frihet att tjäna pengar | Erling Hellenäs svenska blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s