Kostnader vid flera yrkesutbildningar

En yrkesutbildning  för ett visst yrke tar ofta kort tid om den genomförs i ett företags regi, betydligt längre om den genomförs i form av en statlig utbildning. Alla människor får  inte tillgång till de korta utbildningsvägarna, eftersom företagen inte vill betala. Om människor fick tillgång till de korta utbildningsvägarna skulle totalinvesteringen i utbildning kunna vara låg, även om alla får möjlighet att byta yrke ett antal gånger under livet.

En yrkesutbildning eller ett byte av yrke i näringslivet är ofta bara en eller några kurser, totalt kanske några veckor eller en månad.  Många personer kommer in i näringslivet på relativt låga meriter och tar sig sedan vidare via den här typen av yrkesbyten.

Frågan är väl om utbildningarna i statlig regi bör vara så långa som de är.  Kanske borde man ha sitt första yrke när man  är ung och sedan kunna byta ett stort antal gånger under livet ? Kanske borde man fokusera på de kunskaper och färdigheter som faktiskt behövs för en viss yrkesroll. Vi borde kanske inte utbilda människor för en grupp av olika datajobb, utan för ett faktiskt jobb där data är en del, som ett exempel. En datautbildning på KTH utbildar för många olika typer av datajobb. Utbildningen ger kunskaper, men ganska lite färdigheter. Det är säkert få som få användning för mer än en liten del av utbildningen, och för den delen måste de oftast lära sig betydligt mer, samt skaffa sig de färdigheter som behövs för att kunna göra jobbet praktiskt.

Även om utbildningen för ett yrkesbyte i näringslivet inte är så lång är det ofta svårt att få företaget att betala. Det är ju den anställde som äger kunskaperna och när han fått dem får man ju höja hans lön till den nivå som andra med samma utbildning som är tillgängliga på arbetsmarknaden har. Utbildningsinvesteringen är då förlorad.

Troligen kan man ersätta stora överinvesteringar i utbildning i början av livet med betydligt mindre investeringar som faktiskt ger  jobb, och sedan ett antal små investeringar under livet.

Annonser

1 kommentar

Filed under politik

One response to “Kostnader vid flera yrkesutbildningar

  1. Pingback: Liberalisering « Erling Hellenäs svenska blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s