Valfri välfärd

Låt människor få välja det välfärdssystem de vill ha. Med datamaskiner finns det ingen anledning att alla skall ha samma.

Den politiska diskussionen handlar ju i mycket om hur höga skatter vi skall ha relaterat till nivån på olika trygghetsförsäkringar. Som alltid i en förhandling mellan olika parter funderar man ju på om man kan tillfredsställa alla. Finns det egentligen något som hindrar att en moderat får det trygghetssystem moderaterna vill ha och en vänsterpartist det trygghetssystem vänsterpartisterna vill ha ?

Jag menar att det finns en lägsta nivå som alla bör ha, för att staten inte i alla fall skall behöva ingripa. Över detta borde man själv kunna bestämma. Man får då val som om man vill ha 80 % ersättning i arbetslöshetsförsäkringen och betala 10 % i skatt för detta, eller om man vill ha 60 % och betala 7 % i skatt. Man kan låta invånarna själva bestämma, så får man bort frågorna från den politiska dagordningen, och politikerna kan ge sig på andra frågor. Med datamaskiner finns ingen anledning att alla skall ha samma nivå på alla trygghetsförsäkringar.

Att göra så här öppnar också för att man senare skall kunna ha privata alternativ.

Annonser

1 kommentar

Filed under politik

One response to “Valfri välfärd

  1. Pingback: Liberalisering « Erling Hellenäs svenska blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s