Vänsterpartiet i en ny tid

Jag roar mig med att fundera på hur olika partier kan hitta sin plats i en ny svensk politisk situation. Hur de kan hitta sin politik för en ny tid.

Jag känner att vänsterpartiet har en plats som ett gemenskapsparti. Grundvärderingen är en tro på att vi  kan göra saker tillsammans. Att vi kan komma överens. En vänsterpartiskt känner en glädje i att arbeta för det gemensamma bästa. Att arbeta tillsammans med andra. Därmed tror man även på nära kontakter med människor. Att man skall träffas och prata för att bestämma vad man skall göra i stället för att kommunicera skriftligt. Man står för öppenhet och ärlighet i kommunikationen med andra. Att säga vad man verkligen tror eller känner. Man vill att alla skall få vara med. Man vill samverka med alla. Lyssna till allas åsikter. Bry sig om allas åsikter. Man står för värderingar som medkänsla och hjälpsamhet. Man tror att vi alla kan ha det bra. Man känner inte att det är så viktigt att man själv utmärker sig eller är så rik och berömd. Glädjen i en samvaro med andra är det viktigaste.

Det man tycker mest illa om är egoism. Egoism förstör den gemenskap man eftersträvar. Egoism drabbar människor man känner medkänsla med och vill hjälpa.

En annan sak man tycker illa om är korruption. Människor som utger sig för att jobba för det gemensamma bästa men som egentligen arbetar i egenintresse är det största hotet mot vänsterpartiet. De hindrar att samarbetet för det gemensamma bästa fungerar. Det förstör hela rörelsens legitimitet. Man kämpar hårt mot korruption i det egna partiet och i samhället.

Ett nytt vänsterparti inser att det behövs marknader och  konkurrens. Man vill att marknaderna skall kontrolleras så att resultatet blir bra för människor. Att människor skall kunna lita på kvalitet på produkter och tjänster de köper. Att de skall kunna köpa dem till rimliga priser. Man vill motverka monopol och oligopol som minskar konkurrensen. Man gör allt för att hindra karteller och annat som stör en bra marknadsfunktion.

På lokalplanet vill man ha samarbete. Samarbete i skolan. Samarbete på jobbet. Samarbete i lokalsamhället. Samarbete i familjen. Man vill att olika grupper och organisationer skall skapas som gör att människor inkluderas i samarbete. Att människor blir delaktiga, kan få hjälp och kan växa och utveckla sin fulla potential. På lokalplanet skapar det nya vänsterpartiet en styrka som gör dem till en omvälvande politisk kraft.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s