Borgerligheten och skatterna

Jag vet inte hur många valrörelser jag har varit med på där jag bara hört ett enda budskap från borgerliga partier. Sänk skatter, sänk skatter sänk skatter…  Samtidigt vill man höja den offentliga servicen. Som jag ser det finns det all anledning att tro att välbeställda borgerliga väljare är beredda att betala betydligt mer för bra barnomsorg, skola, sjukvård och äldreomsorg. När man då i regeringsställning sänker skatterna får man antingen gigantiska budgetunderskott som de förra borgerliga regeringarna, eller så blir man tvungna att dra ner på den offentliga servicen, och då är det de egna väljarna som blir mest missnöjda.

Det som jag ser att borgerligheten borde göra är att öppna för privata alternativ, så att borgerliga väljare till exempel kan betala mer för den bättre sjukvård de vill ha.

Tron på jobbeffekterna är också helt överdrivna. Vi har en stor strukturarbetslöshet. Massor av människor har ingen yrkesutbildning de kan få jobb på. Utan en gångbar yrkesutbildning får man inget jobb hur låga skatterna än är.  Möjligen skulle man kunna få runt 200 kr i månadslön. Någonstans där ligger nog världsmarknadspriset på outbildad arbetskraft. För att minska arbetslösheten måste vi utbilda massor med människor.

Annonser

3 kommentarer

Filed under politik

3 responses to “Borgerligheten och skatterna

 1. MacDanne

  Jag tror tyvärr att du har lite fel där. Med höga skatter så försvinner mycket kapital ut ur landet. Med lägre skatter så stannar det kvar i Sverige.

  Det finns t.ex många som har lyckats bra med att bygga upp företag, som t.ex Ingvar Kamprad. Vilken nytta gör hans miljardförmögenhet för oss i Sverige? Med lägre skatter så kanske han och många andra miljardärer hade valt att bo kvar här, och betala skatt, och då hade det kommit svenskarna tillgodo.

  Nu har de flyttat ut, och med höjning av skatterna så kommer fler att flytta bort från Sverige. Kvar blir låginkomsttagare, som får betala de höga skattesatserna.

 2. erlinghellenas

  Om man tar bort hindren för att byta yrke under livet och inför marknadsmässiga löner kommer arbetslösheten att bli liten. BNP per capita kommer troligen ungefär att dubblas. Ganska många stater i USA hade före krisen ungefär dubbelt så hög BNP som Sverige, så detta är fullt möjligt. Vid dubblad bruttolön och samma skatt i kronor blir skattesatsen i procent under 30 %.

 3. erlinghellenas

  Alltså, jag är för ett system där Du bestämmer vilken servicenivå Du vill ha. I ett första steg kan Du välja mellan privata och offentliga servicealternativ. Detta resulterar i en viss skatt och en viss kostnad för privat service.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s