Byta yrke under livet

Det har länge varit svårt att byta yrke under livet i Sverige.

Den som inte har arbete längre blir hindrad av systemet för arbetslöshetsförsäkringen att praktisera och studera. Inom jobb- och utvecklingsgarantin är det svårt att få studera alls. Studielånen är för låga för etablerade personer. Äldre personer får inte studielån. Den som är arbetslös får inte låna till studier eller att starta eget även om det finns säkerhet i t ex ett hus eller en lägenhet. Går man ur systemet och lever på egna pengar förlorar man möjligheter till sjukpenning och fortsatt arbetslöshetsförsäkring. Detta kan hindra start av egen verksamhet och även studier i egen regi. Tiden som starta-eget-bidrag ges är oftast för kort.  Det finns begränsade möjligheter att åka utomlands för att söka jobb. Arbetsmarknadsåtgärder som nystartsjobb fungerar dåligt eftersom företagen måste investera i utbildning innan den anställde kan göra nytta.

Den som har arbete kan ibland få möjligheter att byta jobb inom företaget, men företagen fungerar i allt mindre utsträckning som utbildningsinstitutioner.

Det är också svårt att få jobb med en ny utbildning, eftersom utbildningen ofta inte lett till att man verkligen kan göra jobbet, utan behöver ytterligare utbildning i företagets regi.

Detta har lett till att  arbetslösheten i Sverige i perioder har växt. Standardåtgärden ha varit att sänka värdet på den svenska kronan så att det skapas stora övervinster i företagen. På detta sätt kunde man när kronkursen var fast få företagen att utbilda människor och sätta dem i jobb. Med en flytande kronkurs som nu kan man göra något liknande genom att sänka räntan.

Vi har alltså ett problem i vår mikroekonomi som vi försöker lösa med en generell makroekonomisk åtgärd som i praktiken innebär att vi sänker allas löner. Detta har lett att svensk ekonomi successivt backat i förhållande till  länder vi brukar jämföra oss med.

Vi borde i stället lösa det mikroekonomiska problemet inom mikroekonomin, och göra den möjligt för oss svenskar att byta yrke ett antal gånger och göra en successiv lönekarriär under hela livet. Då skulle vår arbetslöshet minska och troligen försvinna och vår BNP borde kunna gå upp  igen.

Det går inte att utbilda dem som är arbetslösa till de nya jobb som finns, utan arbetslöshetsproblemet måste lösas med en ökad rörlighet för alla.

Annonser

1 kommentar

Filed under politik

One response to “Byta yrke under livet

  1. Pingback: Liberalisering « Erling Hellenäs svenska blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s