Karriärförsäkring

Detta är ett mail jag den 10 maj 2009  skickat till  Ibrahim Baylan, Socialdemokratisk f.d. skolminister.

Hej !

Alltså, de här nya utspelen låter ju som nya dimridåer för att ta politiska poäng och slippa göra något.

Jag har svårt att se att det är möjligt för staten att blanda sig i varje enskild människas karriär.  Alltså behöver hindren för människor att själva styra sin karriär tas bort. De bör alltså kunna gå kurser utan att fråga sin arbetsgivare. De bör kunna gå kurser när de är arbetslösa eller i jobb- och utvecklingsgarantin(som ju är utan jobb och utan utveckling). De bör när de vill kunna skaffa sig en ny yrkesutbildning. Det är svårt att se att det inte skulle betala sig själv med nuvarande skattenivå, men det kan ju behövas finansiering som liknar studielånesystemet och/eller kompetensfonderna. En yrkesutbildning idag är väl kanske gångbar i 5 år. Man måste alltså kunna skaffa sig en ny sådan när man är 67 år, om man arbetar till 72, om man inte vill kasta ut människor från arbetsmarknaden för att de inte har  en yrkesutbildning, och varför skulle man göra det ?! Studerande och arbetslösa bör kunna agera normalt på finansmarknaden(och ta lån mot säkerhet om de behöver, t ex för att kunna studera eller starta företag).

I samband med studierna behövs praktikmöjligheter. Finansieringen bör alltså uppenbart täcka sådana. Finansieringen måste räcka även för etablerade människor med familj.

Systemet med länga utbildningar som görs på spekulation(i förhoppning att det i framtiden skall finnas sådana jobb) fungerar knappast idag. Rollkraven för många tjänster är väldigt smala och inte förutsebara långt i förväg. Att det fungerar någorlunda beror på att de stora företagen i praktiken ger studenterna en yrkesutbildning som ett tillägg till deras generella utbildning. De döljer kostnaden i  sina bokföringar, eftersom de annars inte skulle vara acceptabla. I viss mån används examensarbeten för att ge en yrkesutbildning. Alltså, jag ser att vi måste gå över till korta utbildningar för specifika yrkesroller.

Perioden mellan 5 och 12 år i människans utveckling kallas latensen. Den finns till för att vi skall kunna lära oss det mesta vi behöver lära oss för att klara oss i livet. Jämför med en son till en lantbrukare och vad han kan om att driva lantbruk när han är 16 år. Nu sitter man av tiden i någon form av meningslös förvaring. När man är 16 år skall man BÖRJA sin yrkesutbildning ! Flytta yrkesutbildningen ner i latensperioden, det är där den hör hemma ! De unga bör i en blandning av lek och allvar lära sig ett yrke då ! Precis som under tidagare perioder av människans historia !!! ( Idag måste varje människa kunna väldigt mycket. Vi måste skapa ett system så att människor kan ha en smal kompetens och bli omhändertagna  i övrigt, men jag försöker hålla detta mail kort.)

Det är svårt för människor på en generell utbildning att hitta de smala nischer som utgör en yrkesroll idag. Utbildningen bör därför planeras och styras från de företag som redan är konkurrenskraftiga, utifrån deras aktuella kompetensbehov. En möjlighet är att det vid en anställning kan ingå ett paket av utbildning och praktik som den som anställs finansierar. ( Genom de möjligheter som jag skissat på ovan. Åtminstone måste systemen sluta hindra människors karriär. )

Lagen som hindrar att man säljer arbetsförmedlingstjänster bör tas bort.

Skriv om partiproggrammet så att det tydligt framgår att alla människor skall kunna förverkliga sin potential. Sluta hindra duktiga människor att lyckas. Sluta vara ett avundsjukeparti.

Med vänliga hälsningar

Erling Hellenäs

Annonser

1 kommentar

Filed under politik

One response to “Karriärförsäkring

  1. Pingback: Libralisering « Erling Hellenäs svenska blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s