Fritt val i trygghetssystemen

Jag tycker att möjligheten skall öppnas för privata alternativ i trygghetssystemen. Det kan finnas en lagstiftad miniminivå, men i övrigt får de utformas fritt. Skattemässigt bör privata och offentliga alternativ vara jämställda. Kontrollsystem måste skapas  så att konsumenten inte kan bli lurad.

Sjukvården bör kvalitetssäkras oavsett om den är statlig eller privat. Det skall krävas att läkaren ställer  diagnoser och att dessa är korrekta. Det skall krävas att behandlingen är vald så att utfallet blir så bra som möjligt med hänsyn taget för vad som är rimligt kostnad.

Det bör finnas möjlighet att ha en privat sjukförsäkring i stället för en statlig om den privata uppfyller statliga minimikrav. Skatten bör då nedsättas med kostnaden för det offentliga sjukförsäkringsalternativet. Kostnaden för det privata alternativet bör vara avdragsgillt på samma sätt som det offentliga är.

På liknande sätt bör systemet får sjukpenning, arbetslöshetsförsäkring och socialförsäkringar hanteras.

Detta öppnar för aktörer av typ kyrkor och församlingar som kan ta ett samlat ansvar. Om medlemmarna är friskare, mindre arbetslösa och arbetar längre del av livet än i det offentliga alternativet kan kostnaden för försäkringspaketen vara lägre.

Detta öppnar även för annorlunda utformning av trygghetssystemen, som t ex en arbetslöshetsförsäkring som inte innebär att man hindras att utbilda sig och skaffa praktik för ett nytt yrke, eller att starta upp en egen verksamhet.

Annonser

1 kommentar

Filed under politik

One response to “Fritt val i trygghetssystemen

  1. Pingback: Libralisering « Erling Hellenäs svenska blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s