Frihet att vara ledig

Idag begränsas våra möjligheter att vara lediga och bara  göra vad vi vill på avgörande sätt. När vi är anställda har vi en viss semester och utöver detta får vi inte ledigt om inte arbetsgivaren ger speciell tillåtelse. När vi är i trygghetssystemen får vi inte vara lediga mer än ett visst antal dagar utan speciell tillåtelse. Om vi är arbetslösa måste  vi stå till arbetsmarknadens förfogande även när vi har semester och semestern är begränsad till ett visst antal dagar.

Om vi inte följer reglerna blir vi uppsagda från jobbet, vi blir utan  sjukpenning och arbetslöshetsförsäkring, vi får inte längre låna pengar trots att vi har säkerhet och det blir svårt att bli godkänd av en hyresvärd om vi vill skaffa en ny lägenhet.

Detta hindrar oss  från att åka jorden runt ett år om vi vill det, men också från att försöka starta en ny verksamhet och att vara hemma med våra barn. Det kan hindra oss  att studera på studier  som inte  innebär heltidsstudier på universitet. Det kan tvinga oss att försöka bli sjukskrivna om vi bara känner att nu orkar  vi inte jobba av någon anledning.

Reglerna har  sannolikt skapats för att vi skall vara under social kontroll så att vi inte kan klaga på våra makthavare, och för att vi inte skall kunna ha en svart ekonomi.

Jag tycker inte detta är acceptabelt, utan jag tycker att vi normalt skall kunna vara lediga och leva på våra egna pengar utan att detta får avgörande negativa konsekvenser för oss.

Jag tycker att arbetsgivaren normalt skall kunna bevilja oss ledigt om vi vill det, förutsett att han har tillräcklig tid att planera in vår ledighet. Om det kostar arbetsgivaren något att vi är lediga på detta sätt borde vi ta den kostnaden i form av något lägre lön under en tid.

Om vi är lediga på detta sätt bör vi kanske inte få sjukpenning vid kortare sjukdom, men om vi blir långtidssjukskrivna bör vi kunna få samma sjukpenning som före vår ledighet. Arbetlöshetsförsäkringen borde tillåta ett uppehåll. Om vi blir uppsagda bör denna gälla.

Under arbetslöshet borde vi normalt kunna beviljas ledighet utan att det medför negativa konsekvenser.

När vi  slutat en anställning borde vi inte vara tvungna att gå till Arbetsförmedlingen första arbetslösa dagen, utan vi borde ha rätt att vara lediga utan att det får negativa konsekvenser för sjukpenning om vi blir långtidssjuka eller för arbetslöshetsersättningen.

Annonser

1 kommentar

Filed under politik

One response to “Frihet att vara ledig

  1. Pingback: Libralisering « Erling Hellenäs svenska blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s